0495 21 19 95 info@alvera.be

Begeleiding ouderschap bij een complexe scheiding

Parallel solo ouderschap

Je bent gescheiden, kortbij of lang geleden.  Er zijn conflicten met je ex-partner, er zijn spanningen, en je hebt samen kinderen.  De kinderen lijden er onder.  Je wenst ondersteuning in jouw ouderschap.

Soms is het kiezen voor parallel ouderschap raadzaam.  Soms is het de enige weg, als de andere ouder niet wenst in te gaan op ondersteuning en begeleiding.

Parallel ouderschap betekent dat elke ouder de eigen ouderrol en verantwoordelijkheid hiervoor opneemt.

Bij begeleiding parallel ouderschap verbind ik mij met jou, begrijp ik de strijd, je gevoelens, je pijn, je kwetsuren, eerder dan ze noodgedwongen te willen stoppen.  Ik wil met je nadenken over een ander perspectief om de rust voor jezelf en de kinderen terug te vinden. 

De  zogenaamde ‘muur‘ tussen jou en de andere ouder helpt dan om bij jezelf en jouw ouderschap stil te staan, rust en sterkte (terug) te vinden en van hieruit na te denken over de manier waarop jij kan zorgen voor een veilige brug naar de andere ouder.  

Met andere woorden : het is bij mij nooit de bedoeling om de andere ouder uit beeld te krijgen voor de kinderen, maar om in elke situatie de eigen verantwoordelijkheid op te nemen zodat de kinderen een veilige ‘oversteek’ kunnen maken naar de andere ouder.  

Mijn begeleiding bestaat uit volgende bouwstenen :

Je reflecteert over je eigen ouderschap, neemt een metaperspectief in

Je neemt zelf verantwoordelijkheid op voor de loyaliteit van je kind naar de andere ouder toe, je zet de andere ouder in zijn / haar ouderrol

Je draagt zorg voor welzijn en gebruikt welzijnstaal

Je neemt eigenaarschap op en reageert vanuit jouw cirkel van invloed

De begeleiding bestaat uit volgende GROEJthema’s:   

Geschiedenis : de tijdlijn op van jouw leven m.b.t. relatie(s) en scheiding, de kinderen.

 Realiteit :  jouw ouderidentiteit.  Wat zijn jouw kwaliteiten – valkuilen – uitdagingen – allergieën als ouder ? Aan welke waarden hecht je belang  en welke drijfveren inspireren jou ? Hoe rouw je om hetgeen verloren is gegaan ? Hoe is je ouderschap na de scheiding ? Hoe ga je om met anderen je kinderen, je netwerk, je ex-partner, je nieuwe partner, hulpverleners, … ?

Opties : je kan kiezen voor de welzijnsweg of de strijdweg.  Je weegt af en bekijkt de opties die open liggen.  Communicatie met de andere ouder is uiteraard nodig aangezien gedeeld ouderschap dit vraagt.  Je staat echter bewust stil bij deze communicatie : op welke manier (alvast niet conflictverhogend) en waarover (het nodige ivm de kinderen) ? We hanteren hierbij de ‘BIFF-methode’ en geweldloze communicatie.

Effecten : Je onderzoekt gevolgen van de mogelijke opties, op jezelf en op de kinderen.

Jawoord : Je maakt keuzes, afspraken met jezelf.  Je bekijkt hoe je dit kan volhouden, wie jou hierbij kan ondersteunen.  

Begeleiding als ‘buitenouder’ bij oudervervreemding/ ouderverstoting

 

 

Niet gevonden wat je zocht?

Wens je een afspraak of meer info?

Heb je interesse in onze diensten, maar wens je meer informatie tijdens een persoonlijk gesprek?
Maak een afspraak en ontdek hoe we u kunnen helpen.