0495 21 19 95 info@alvera.be

Begeleiding bij oudervervreemding & contactbreuk

Naar aanleiding van het uit elkaar gaan, kan het contact tussen jou en je kind soms zo verstoord raken dat er contactbreuk, oudervervreemding, ouderverstoting ontstaat.

Soms ontstaat er ook vervreemding tussen grootouders en kleinkinderen, of zien broers en zussen elkaar niet meer als gevolg van de complexe scheiding. 

Begeleiding bij contactherstel

Alvera heeft zich doorheen meerdere jaren gespecialiseerd in de problematiek van oudervervreemding, contactbreuken, PAS.

Bij het herstellen van het contact en de band tussen ouder(s) en kinderen, tussen broers en zussen, … neemt zij positie in vanuit het juridisch kader (IVKR, ECRM, BW) en vanuit talloze (internationale) onderzoeken en welzijnspraktijken.  

Om het contact tussen ouders en kinderen te herstellen, werkt zij aan beeldvorming, begeleid contact en ouderschapsreorganisatie.

Beeldvorming bij oudervervreemding is zeer belangrijk.  Er zijn namelijk verschillende vormen en de manier waarop oudervervreemding het gezinssysteem binnenkomt, is ook de weg waarlangs het kan verdwijnen.  Alvera onderzoekt of er sprake is van oudervervreemding, en zal bij dit beeld bekijken of het gaat om een milde – middelmatige – ernstige vorm, én of het gaat om pure of hybride oudervervreemding.  Deze diagnostiek is nodig om correcte hulpverlening en / of juridische trajecten voor te stellen.

Begeleid contactherstel : Het is noodzakelijk contactherstel goed voor te bereiden.  Afhankelijk van het beeld mbt oudervervreemding, de leeftijd van de kinderen, alsook de duur van de vervreemding, bereidt Alvera het herstel voor met de verschillende betrokkenen (ouders, kinderen, andere hulpverlening, juridische diensten…).   Het contactherstel kan doorgaan in de praktijk te Deinze.  Er kan echter ook outreachend gewerkt worden, bijvoorbeeld op school.  Alvera zet verschillende methodieken in (spel, samenzijn, gesprekken, herstelgesprekken, uitstap, …).

Begeleiding van de wissel : Bij Alvera kan je terecht om de wissel tussen de ouders veilig te laten verlopen.  Soms escaleert oudervervreemding door de onveilige transitiebrug tussen beide ouders.  Alvera kan deze wissel begeleiden en kan ouders ondersteunen in het maken van een veilige brug van de ene ouder naar de andere ouder.  

Ouderschapsreorganisatie : Begeleid contact mondt hopelijk uit in contactherstel, waar kinderen en ouders vrijelijk met elkaar kunnen omgaan.  In het kader hiervan dient het ouderschap te worden gereorganiseerd, dienen afspraken gemaakt te worden over het verder gedeeld ouderschap.  

 

Niet gevonden wat je zocht?

Wens je een afspraak of meer info?

Heb je interesse in onze diensten, maar wens je meer informatie tijdens een persoonlijk gesprek?
Maak een afspraak en ontdek hoe we u kunnen helpen.