0495 21 19 95 info@alvera.be

Begeleiding bij parallel ouderschap

Je bent gescheiden, kortbij of lang geleden.  Er zijn conflicten met je ex-partner, er zijn spanningen, en je hebt samen kinderen.  De kinderen lijden er onder (ook al zeggen ze misschien dat het goed zit).   Er is eventueel al hulpverlening opgestart rondom jouw gezin / de kinderen.  Er is (dreigende) oudervervreemding. 

 

Van verschillende hulpverleners (en misschien ook van de rechter) heb je gehoord dat je met je ex-partner moet leren communiceren, dat je moet overeen komen.  Dit lukt echter niet, integendeel.  Het verhoogt de druk die op jullie komt te liggen, het verhoogt de spanning en de vijandigheid.   Je wordt op die manier onvoldoende  ondersteund in je ouderrol.  

Bij conflictueus ouderschap na scheiding hanteren veel hulpverleners ideaalbeelden over dit ouderschap, beelden die vergelijkbaar zijn met de opvoeding binnen een kerngezin.  Dit legt een te grote druk op jullie en is een niet te realiseren verwachting.  

Mijn visie en methodiek

Als er blijvend conflict is, is het beter resoluut de kaart te trekken van het parallel ouderschap.  Dit betekent dat elke ouder ouder blijft van het kind, en onafhankelijk van de andere ouder de ouderrol inneemt.  Goede regelingen zijn dan regelingen waarbij je de andere ouder zo weinig mogelijk nodig hebt.  Vanuit onderzoek ziet men dat veel gescheiden ouders (zonder blijvend conflict) het parallel ouderschap toepassen, en dat kinderen daar niet onder leiden.  

Ik begeleid je in parallel ouderschap.  Ik begrijp de strijd, je gevoelens, je pijn, je kwetsuren, eerder dan ze noodgedwongen te willen stoppen.  Ik wil met je nadenken over een ander perspectief om de rust voor jezelf en de kinderen terug te vinden.  En deze rust zal niet bestaan uit de mantra ‘leer met elkaar te communiceren’.  Ik zet een scheidingsmuur tussen jou en je ex-partner en werk exclusief met jou. 

Mijn begeleiding bestaat uit volgende bouwstenen :

Je zet de muur tussen jezelf en de andere ouder

Je reflecteert over je eigen ouderschap

Je neemt zelf verantwoordelijkheid op voor de loyaliteit van je kind naar de andere ouder toe, je zet de andere ouder in zijn / haar ouderrol

Je draagt zorg voor welzijn en gebruikt welzijnstaal

Je neemt eigenaarschap op en reageert vanuit jouw cirkel van invloed

Hiertoe heb ik een ‘GROEJtraject’ ontwikkeld.  Via dit traject kom je tot ‘GROEJ’ in je ouderschap na scheiding.  

GROEJ staat voor de verschillende ankerpunten in het begeleidingstraject :

Geschiedenis : je maakt de tijdlijn op van jouw leven m.b.t. relatie(s) en scheiding, de kinderen.

Realiteit : je brengt jouw ouderidentiteit in beeld.  Wat zijn jouw kwaliteiten – valkuilen – uitdagingen – allergieën als ouder ? Aan welke waarden hecht je belang  en welke drijfveren inspireren jou ? Hoe rouw je om hetgeen verloren is gegaan ? Hoe is je ouderschap na de scheiding ? Hoe ga je om met anderen je kinderen, je netwerk, je ex-partner, je nieuwe partner, hulpverleners, … ?  

Opties : je kan kiezen voor de welzijnsweg of de strijdweg, voor de ouderpet of de ex-partner pet.  Je weegt af en bekijkt de opties die open liggen.

Effecten : Je onderzoekt gevolgen van de mogelijke opties, op jezelf en op de kinderen.

Jawoord : Je maakt keuzes, afspraken met jezelf.  Je bekijkt hoe je dit kan volhouden, wie je hierbij kan ondersteunen.  

Niet gevonden wat je zocht?

Wens je een afspraak of meer info?

Heb je interesse in onze diensten, maar wens je meer informatie tijdens een persoonlijk gesprek?
Maak een afspraak en ontdek hoe we u kunnen helpen.